• Berkunjung Ke Zoo Melaka

    Kami bertolak dari Kota Damansara menuju ke Ayer Keroh sekitar jam 10.00 pagi, kami singgah sebentar di RnR Dengkil untuk minum pagi sambil membuang tahi mata yang masih ada. Melihat ramainya orang di sini, confirm jalan akan sesak lebih-lebih lagi dari exit Nilai hingga ke Seremban. Mampos !
    Prediction aku tepat , maklumla FX Trader cheewahh… ala.. lagipun masih mood cuti sekolah.. memang jalan busy punya…  Aku pun redah je lah mengharungi kesesakkan jalan raya sambil melayan pertanyaan 2 anak bujang ni tentang Rey Mysterio dan Sin Cara ( kuat betul pengaruh game wrestler ). aku pun bukannya tahu sangat, reka jer la …
    Jam 12.30 tengah hari kami sampai ke Zoo Melaka. Kami terpaksa parking di bus park area bersebelahan dengan tasik kerana kotak pakir sudah penuh. Mungkin disebabkan satu aktiviti yang sedang berlansung di padang..
    Setelah selesai urusan tiket, kami pun masuk ke zoo, kami memilih untuk jalan kaki dari menaiki mini train supaya lagi enjoy dan boleh baca info berkaitan binatang-binatang yang ada. Lagipun yang ada ni semua masih kuat berjalan hehe..







    Sekitar 2 jam perjalanan, kami tiba ke lokasi ziarah yang terakhir iaitu gajah. Dengan harga sebakul RM5 , 2 anak bujang termasuk Permysuriku asyik memberi gajah ni makan. Untungkan pihak zoo, kos makanan gajah ni dah dibiyai oleh pengunjung yang berhajat untuk memberi gajah makan dengan tangan sendiri…
    ” Cepat !! sape lagi nak bagi gajah makan? Hari dah nak hujan .. gajah kena balik …” Abang penjaga gajah mula teriak..
    Langit memang cukup gelap, gerimis pun dah mula terasa.. nampaknya plan seterusnya kena cancellah.. Gerimis semakin mengarangi kami diselang-selikan guruh dan kilat.. Aku memaksa semua berlari ke pintu keluar zoo. Dengan sepantas kilat kami berlari…  Mujurlah kami dah biasa berlatih 100m di Wii Nentendo , kami sempat sampai sebelum hujan mencurah ke bumi.
    Dekat sejam gak kami terkandas, nak redah hujan , takut 2 anak bujang ni deman.. nak tak nak aku pergi redah sorang diri cam hero tamil jalan dalam api…
    Kami tukar plan, terus gi Mydin MITC, lunch dan shopping apa yang patut ……….

    INFO
    Zoo Melaka seluas 21.2 ha (54 ekar) terletak di Air Keroh, Melaka, di bina pada tahun 1963
    Harga tiket
    Dewasa – RM15.00 , kanak-kanak-RM6.00

    Waktu Operasi

    Zoo : 9 pg – 6 ptg
    Safari : 8 mlm – 11 mlm (dibuka pada hujung minggu sahaja)
    Pertunjukan Haiwan Liar
    Isnin – Khamis
    Masa 11 pagi & 2.00 petang
    Sabtu , Ahad dan cuti Umum
    Masa 10.00 pagi 11.00 pagi 2.00 petang dan 3.00 petang
    Jumaat Tiada persembahan kecuali semasa cuti sekolah / cuti umum
    Lokasi :Pentas Persembahan Haiwan
  • You might also like

    No comments:

    Post a Comment