Tuesday, March 31, 2015

Kembara Tanjung Sedili Kota Tinggi Johor - Part 2




29 Mac 2015

Awal pagi lagi aku dah ke kedai  yang terletak depan rumah untuk beli sarapan. Ekspektasi aku tepat. Pelbagai jenis juadah di jual termasukla lontong, kuih-muih nya juga beraneka jenis ada dijual. Memang best !



Lepas bersarapan kami ke Pantai Temalah yang terletak di Sedili Besar. Menurun blogger yang lain, pantai di sini airnya sangat jernih dah kehijauan. Mama memang tak percaya dekat area Kota Tinngi Mersing ada pantai yang camtu.

Jambatan yang mengubungkan Sedili Kecil dan Sedili Besar
Kalau tiada jambatan ini, mungkin sekarang ini kami di dalam bot penambang
Laluan berkelapa sawit yang harus dilalui sebelum sampai ke pekan Sedili Besar
Jeti dan Restoran Nelayan Sedili Besar
Masjid Sedili Besar
Selepas habis pusing di pekan Sedili Besar, kami terus ke Pantai Temalah. Dengan perjalanan yang agak mencabar kerana terpaksa menurun bukit dengan jalan yang rosak akibat hakisan, kami sampai juga ke Pantai Tamalah ini. Tapi sayangnya sekali lagi air pantai sedang surut. Memang tiada rezki kami nak mandi-manda di Sedili ini. Sedihnya.....

Pantai Tamalah Sedili Besar
Di hujung sana yang terdapat batu-batan besar, tempat yang dikongsikan blogger lain tentang kehijuan kejernihan air 
Resort yang sedang diubah suai
" Tak dapat mandi lagi !! "
" Kat mana yang dikatakan cantik kehijauan tu ?? "
Penunggu setia Pantai Temalah

Dengan keadaan air yang tak boleh mandi, cuaca pun terik, 10.15 pagi kami dah bertolak balik. Ketika selesai melepasi jambatan tersebut, kami berhenti di bahu jalan untuk singgah ke Kilang Keropok Lekor & Segera. Menurut birasku di sini lagi sedap dari Mersing. So wajib mencuba !



Antara produk-produk yang terdapat di kilang ini
Suasana di dalam kilang
 Lepas lunch aku dan abah pergi memancing di sungai yang berdekatan. Dengan berbekalkan sedikit udang pasar dan ikan selar, kami mencuba nasib  di sini.

Pondok batu disediakan, sesuai untuk seisi keluarga bersantai di sini
Tetiba teringatlak kat Hutan Paya Bakau Bukit Kuang Kemaman
Otai sudah bermula
Masih lagi kompau 
Abah dah mula takbur ngan aku
" Aii.. jadilah... "
Ini jer hasil kami berdua, cukuplah sorang sekor haha..


Lepas asar, kami meneruskan kembara menuju ke Sedili Kecil pula, Kali ini kami cuma ingin melihat suasana kampung nelayan sekaligus membeli ikan segar untuk dibuat lauk makan malam nanti. Sayangnya ikan hanya naik di awal pagi, tiada trip untuk lewat petang. 

Kami mengambil keputusan untuk ngeteh di Pantai Teluk Mahkota sebelum pulang ke rumah. Secawan teh tarik ditemani keropok lekor sambil dinyanyikan deruan ombak dan angin cukup membahagiakan. Setidak-tidaknya terubatlah hati tak dapat mandi laut erkk..





Malamnya sedang masing-masing sibuk sembang tak jatuh, tiba-tiba elektrik terputus. Black out !. Mujurlah aku ada lampu LED di dalam boot kereta. Bolehla menerangi walaupun tak seterang mana. Jiran sebelah pun ada bagi lilin, jadi untuk ke dapur atau tandas cukup membantu.

Time ni pulak ada Client nak top up, aku cuba mencari signal terbaik , at least 3G, tapi gagal. Aku start enjin terus ker Jeti. Dengan suasana sunyi lagi gelap menjadikan suasana situ agak menyeramkan. Lantaklah yang penting kerja siap. Tapi signal tak tetap menyebabkan web page aku load tak sempurna. Aku harus ke arah Jason Bay atau Sedili Kecil. 

Baru aku melepasi simpang empat lampu isyarat , hujan mula turun. Aku mengambil keputusan untuk lepak di kedai makan di kawasan lampu isyarat ni, kot-kot ada wifi percuma. Malangnya tiada. Jadi dengan internet yang semput ni aku cuba memenuhi kehendak client secepat mungkin. Apapun meggi sup nya memang sedap !

30 Mac 2015

Paginya kami pulang ke Benut berbekalkan 1001 pengalaman baru. Secara peribadi aku suka tempat ni, tenang dan tenteram. Cuma aku berdepankan masalah kelajuan internet sahaja. Aku harus memikirkan alternatif lain jika mahu ke sini lebih lama.

Monday, March 30, 2015

Kembara Tanjung Sedili Kota Tinggi Johor - Part 1


Sebenarnya aku memang tak pernah dengar nama Sedili ni hinggalah adik ipar aku dipindahkan ke Maritim yang berpengkalan di sini. Menurut cerita Abah dan Biras aku, Sedili ni kampung nelayan dan ikan-ikan di pasar Kota Tinggi kebanyakkan datang dari Sedili. Menarik tu ! Dan yang lebih menarik, port memancingnya banyak.

Satu perkara yang membimbangkan aku adalah perkhidmatan jalur lebar di sini. Skema ayat aku. Aku memerlukan kelajuan sekurang-kurangnya H untuk ekses ke admin area laman web aku. Oleh kerana kami akan pulang Isnin, aku berkira-kira untuk menginap resort yang ada menyediakan perkhidmatan internet percuma pada Ahadnya nanti.


28 Mac 2015, 8.30 pagi kami bertolak dari rumah , tapi singgah bersarapan di sebuah kedai di simpang lampu isyarat. Selain menjual sarapan dan makanan tengah hari, kedai ini turut menjual pelbagai jenis kerepek, makanan sejuk beku juga kek. Ala-ala kedai One stop dah ni.



Lepas sarapan kami meneruskan jalan ke destinasi. Kami memilih jalan highway dan exit Kulai dan terus ke Kota Tinggi. Sekitar 2 jam juga kami mengambil masa untuk sampai ke sini.

Tanjung Sedili terletak di muara Sungai Sedili kira-kira 40 km dari bandar Kota Tinggi. Menurut cerita orang-orang tua tempatan, nama Tanjung Sedili asalnya ialah Tanjung Lembu, yang mana dulunya telah diterokai oleh beberapa orang yang tidak dikenal pasti asalnya menternak lembu disamping menjadi nelayan dan terus menetap di sini bila ternakan semakin berskala besar.

So dari mana datangnya nama Sedili ?

Mengikut pendapat orang lama, asal-usul nama Tanjung Sedili yang dibuka pada tahun 1937 adalah sempena mengambil nama seorang penduduk awal iaitu Deli yang berasal dari Siam. Pada masa yang sama ada seorang Cina bernama Pongsai yang menetap dan menjadi peniaga di tempat tersebut. Suatu hari, Deli jatuh sakit dan penduduk bertanya sesama mereka yang berbunyi "Tak tengok si Deli ke?" dan akhirnya perkataan ini dikenali dengan Sedili. Pada masa itu, perkataan pelat Pongsai juga menyebabkan Kuala Sedili mendapat nama .

Mengikut pendapat yang kedua pula, asal-usul nama Tanjung Sedili berasal daripada dua orang adik-beradik yang berasal dari Pahang iaitu Ali Besar dan Ali Kechil. Mengkikut cerita, kedua-dua mereka telah bergaduh dan membawa haluan masing-masing. Ali Besar telah berpindah ke Sedili Besar dan Ali Kechil pula telah berpindah ke Sedili Kecil. Maka, disebabkan oleh adik-beradik inilah terciptanya nama Sedili Besar dan Sedili Kecil. Sumber : wikipedia

Jeti Tanjung Sedili

Lepas lunch aku lari jap ke jeti Tanjung Sedili. Kawasan ini yang dulunya semestinya sangat sibuk kerana merupakan satu-satunya pengangkutan yang digunakan untuk ke Sedili Besar. Lega aku bila melihat isyart H+ terdapat di sini.

Kawasan pakir jeti yang dulunya pernah penuh dengan kereta pakir 
Antara gerai yang terdapat di jeti Tanjung Sedili
Keropok lekor Sedili

Bot penambang sebagai pengankutan utama sebelum jambatan didirikan



Jambatan yang menghubungkan antara Sedili Kecil dan Sedili Besar, sekaligus menamatkan perkhidmatan bot penambang.

Menurut cerita Pak cik yang sedang memancing bersama kawannya ini, dulu-dulu jika menyeberangi Sungai Sedili boleh melihat buaya dengan mulut terbuka luas.

Semestinya menjadi lokasi memancing yang terbaik
Petangnya kami pergi berkelah di Pantai Teluk Mahkota (Jason Bay) yang terletak tidak jauh dari rumah adik ipar aku ni, tak sampai 5 KM aku rasa.  Pantai ini menurut cerita dulu penuh dengan tahi lembu, maklumlah Tanjung Lembu, tapi sekarang dah bersih dan dibangunkan sebagai pusat rekreasi.

Jalan menuju ke Pantai Teluk Mahkota ( Jason Bay )
Jason Bay Beach Resort





" Nak mandi air surut , apa pun tak boleh ! "
Poss istimewa dari Fira sebelum terjun ke laut
 Jason Bay atau nama barunya Pantai Teluk Mahkota sangat popular dahulu sebagai tempat berkelah sebelum adanya Desaru. Cuma tempatnya tidak dijaga rapi kerana penuh dengan tahi lembu.

Pantai sedang surut

Tiupan angin dari Laut China Selatan sungguh mendamaikan 
Bekalan perkelahan kami
Thaqif tak sabar nak jejakkan kaki ke pasir

Aksi dari penduduk tempatan Tanjung Sedili
Aksi kecewa tak dapat mandi, air tengah surut dan agak kotor sedikit, tak sesuai untuk kulit bayi

Oleh kerana mandi pun tak boleh, mancing pun tak dapat, bekalan pun dah habis, kami ke jeti pula untuk tunaikan hajat nak memancing ni. Mama dah lama tak rasa "kumpau" bila memancing,

Mama dan Abah mencuba nasib
Yang tak mancing duduk tengok bagai menanti bot penambang tiba
Lembaga ni gak yang sudi dengan mata kail aku ni 

Jenis ikan yang kami berjaya daratkan di Jeti Tanjung Sedili
Senja berlabuh di Tanjung Sedili

Bersambung...