Friday, October 31, 2014

Alhamdulillah , Anak Papa Dah Sembuh !


Terima SMS dari nurse Doc Razlina suh hadir awal 5 hari dari yang dijadualkan kerana dia akan mula bercuti.


Di bilik pemeriksaan Doktor Razlina , Columbia Asia Nusajaya
 Alhamdulillah, setelah pemeriksaan dibuat, Thaqif telah sembuh sepenuhnya. 

Restoren Sedap Corner, Aeon Bukit Indah

Habis jer appointment, kami terus ke Aeon Bukit Indah yang tak jauh dari hospital. Perut kene isi dulu, kalau makcik-makcik ni dah shopping , makan pun leh lupa. 2 kali pusing baru jumpa restoren yang sesuai tuk kami, ada yang nak wastern, ada yang nak nasi.. so Sedap Corner la jawapannya


Piya berjaya membawa pulang seekor kura-kura, hooyey !!

Dah abis duit beli baju, masa tuk habiskan duit kat sini lak.

Confused ! Nak bawa Piya main ke apa ni ??
Katanya nak layan Piya main, tapi aku tengak yang tukang bawa lak over acting haha.. maklumlah kecik-kecik dulu tak jumpa semua ni...

Piya dengan aiskrim kegemarannya Magnum

Thaqif dengan 1st car nya
Alhamdulillah, nampaknya Thaqif tak cerewet untuk diletakkan dalam stroller. So tak lah susah sangant lepas ni kalau nak berjalan. Fuh lega ...

Wednesday, October 29, 2014

Pasar Borong Kampung Nelayan, Benut

Pasar borong ni memang cukup popular bagi aku sebab orang luar sanggup datang sini. Aku sendiri pun suka ke sini sebab banyak pilihan dan murah.

Majoriti yang datang ke sini adalah peniaga ikan semestinya dan pengusaha kedai makan. Dibuka setiap hari melainkan Isnin dari jam seawal 4.00 pagi dan berakhir jam 8.00 pagi. Jika anda terlepas waktu tersebut, anda masih lagi berpeluang membeli di pasar basah bersebelahan dengan pasar borong ini.

Pelbagai jenis makanan laut boleh didapati. Cuba tengok harga sotong tu !
Udang besar saiz A boleh dibeli dengan harga RM23 per kg, jika di Kota Damansara RM39 pun pernah aku beli huhu

Mama tengah memilih ikan kerisi
Orang perempuan kalau pilih lauk ....

Pasar Basah yang bersebelahan Pasar Borong, selain ikan, daging, ayam dan sayur-sayuran ada dijual di sini

Ikan pari bersaiz besar...

Servey dulu setiap kedai, adakalanya berbeza.. skill tawar menawar sangat berharga di sini
Orang lelaki kalau bosan menunggu boleh duduk minum atau bersarapan di sini
Warung menjual sarapan yang menjadi kegemaran kami, kuih 4 seringgit , nasi lemak , meegoreng, bihun , kueh tiaw semua seringgit juga

Stesen perhentian bas Benut yang mengadap pasar borong


Kampung Nelayan, Benut
So, kalau nak makan seafood segar dan murah.. time kami balik Benut la hehe..


Mama wat Tomyam lunch hari ni !!

Monday, October 27, 2014

Thaqif Dah Berusia 50 Hari

27 Oktober 2014

Hari ini kami akan pulang ke Benut semula. Pada mulanya nak gerak balik pagi , tapi Mama aku desak suh balik lepas makan, dan memandangkan dah hampir tengah hari, kami pun setuju balik petang, asalkan sampai Benut sebelum Maghrib.

Pukul 5.00 petang kami dah sampai Benut, Mama ajak ke pekan untuk membeli baju jenis jaring untuk Thaqif, juga diapers untuk Thaqif. Hari ini genap umurnya 50 hari dan Thaqif sudah mula pakai diapers saiz S ! Dah besar anak bujang Papa ni..

Elok-elok jer sampai depan Pasarayaku, Thaqif bangun dari tidurnya... Ha.. Mama tak bolehlah gi shopping.. so aku jerlah keluar ke kedai Sri Tanjung tuk beli diapers Thaqif.


Lepas Maghrib , aku keluar sekali lagi ke pekan untuk membeli sabun dan losyen yang di sarankan oleh Doktor Razlina, dari jenama Sabamed. Bagus ke jenama ni ? Mama tahu pasal jenama ni sebab dia rajin menggoogle hehe. Ketika nak bayar aku sempat menanyakan pada penjaga kaunter tentang keistimewaan product ni..

" bagus untuk alahan kulit.... "

jawapan camtu aku pun tahu haha...



Malam nyer aku hanya mengira duit sumbangan atau duit tilik bayi yang Thaqif dapat.. Ada dalam RM625.. Dah boleh buka akaun bank ni , tapi bank apa ya? Kalau nak masuk ASB mesti umur 6 bulan..

Sunday, October 26, 2014

Majlis Aqiqah Dan Kenduri Doa Selamat Muhammad Aqil Thaqif

Awal pagi lagi semua dah sibuk dengan urusan masing-masing. Jam pukul 7.45 pagi aku terasa dah macam pukul 10.00, riuh-rendah bunyi suara makcik-makcik ni merewang. Kejap mintak itu kejap mintak ini.. Sib baiklah boleh call aja Pakcik Jaafar, delivery percuma disediakan hehe..



Antara menu yang disediakan : Kambing bakar , kari kambing, ayam goreng rempah, dalca puyu, sayur keladi masak lemak siput, telur asin, papadom , cendol , lemang , kuih koci , kuih cara berlauk dan tapai. Buah jer takde, ntah camner aku leh lupa dan tiada siapa pun perasan atau ingatkan.

Seawal 7.00 pagi mereka dah sampai untuk membantu

Tengah menyiapkan menu sayur keladi masak siput


Menu dalca puyu

Pencuci mulut, asik bubur jer, kali ni kasi tukar cendol

Jam 11.00  pagi kumpulan Qasidah dari Madrasah pun sampai dengan bas mini. Mujurlah mereka ada jemputan lain awal pagi tadi, jadinya mereka terus ke sini. Kalau tak 4 biji kereta gak kena gi ambil.

Secara peribadi aku gembira kerana dapat meriahkan masjlis dengan alunan Qasidah ini. Teringat aku zaman sekolah agama dulu, kami dijemput untuk kenduri , berzanji dan sebagainya. Untuk Qasidah memang tidak ada 90 an dulu, hanya di masjid sahaja kami alunkan, itu pun tak banyak lagu berbanding sekarang ini.





Alunan Qasidah ditamatkan dengan lagu Ya Hanana. Semestinya lagu ini diketahui ramai dan memang menantikannya. Kanak-kanak pun terikut nyanyi sama. Sebagai penutup, ustaz muda membacakan doa selamat khas untuk Thaqif , semoga Allah memakbulkan doa kami, AMIN.

Ketika anak-anak ini menjamu selera, golongan bapa pula mengadakan tahlil ringkas dan doa selamat. Kemudian barulah mereka turun menjamu selera.





Hidangan yang paling laris



Sponsor by Untie Siti dan Uncle Arie
Dapat hadiah lagi. Thanks Untie Siti dan Uncle Arie
Tetamu mula beransur kurang selepas jam 2 petang , hanya beberapa kenalan ku dan kenalan papa sahaja yang hadir kerana menghadiri majlis lain sebelumnya.



Secara kasarnya kos majlis ini :

Kambing bakar : RM 1200 ( 017-6040655 untuk tempahan area Melaka )
Kari Kambing : RM 750
Ayam 30 ekor : RM 425
Siput 5kg + keladi : RM 65
Puyu : Free , Papa mancing
Cendol 8kg + Santan : RM 107
Kuih 300 biji : RM 90
Lemang 30 batang : Papa sponsor
Barang kering : RM450
Khemah : RM 150 ( harga selepas subsidi dari Ani )
Door gift 150 beg : Sponsor by Sha Cat dan Arie Tiger

TOTAL = RM 3237


Alhamdulillah, majlis berjalan dengan jayanya. Cuma kurang meriah kerana Thaqif terpaksa dikuarantinkan dari dedahan awam. Kami suami isteri mengucapkan ribuan terima kasih kepada Papa dan Mama terutama sekali , adik beradik , serta seluruh keluarga Melaka dan Benut kerana membantu dan memeriahkan lagi majlis Aqiqah untuk anak sulung kami Muhammad Aqil Thaqif.


Friday, October 24, 2014

Pulang ke Melaka - Persiapan majlis Aqiqah

Jam 3.00 petang lepas lunch kami terus berangkat pulang ke Melaka. Syukur jalan lengang dan cuaca pun baik tak hujan.

Petanda dah masuk sempadan Alor Gajah dan Rembia
Petanda dah nak masuk kke simpang rumah parent aku
 Ketika perjalanan hampir sampai, aku cuba snap beberapa picture untuk guideline family aku dari Benut hadir ke sini esok. Adanya gambar senang sikit nak faham.


5.30 petang kami sampai. keluar jer kereta dah terbau lemang yang hampir masak. Dah macam raya la pulak. Aik kata nak bakar 30 batang jer ? Tapi ni dah 40 batang ! Bagi kami sekeluarga lemang Papa cukup sempurna, lemak masinnya. Perfect !! Terima kasih Atok !!



Malam tu semua sibuk dengan kerja masing-masing. Dah macam kerja kahwin lak. Aku ke farmasi Alor gajah mencari ubat gatal Mama. Bila terfikirkan malam ni semua busy, jadi mungkin tak sempat masak, aku belikan KFC untuk makan malam.

Ya Allah semoga urusan esok dipermudahkan AMINNN....

Burger Nusantara - Penghantaran percuma

23 Oktober 2014. Malam ke 2 aku di wad .Jam baru pukul 8.45 malam, perut aku dah start lapar balik. Camne tak lapar, dinernya kul 6.30 petang pastu mee nya pulak tak cukup portion.

Aku pun browsing web phd.. Nak order online,  tapi asik failed je dia nak verify alamat.. Aku dah fed up cuba cari kot-kot ada kedai makan macam kat Kota damansara yang sudi wat delivery.
Aku jumpa satu web jual burger yang wat delivery,  Nama pun dah gempak " Burger Nusantara". Tengok menu pun dah terliur. Burger rusa, fuhh!  Lama dah tak pekena. Tapi webnya macam lama tak update. Takpe,  aku sms tanya.

Available for Gelang Patah, Nusajaya & Skudai area, from 6.00 pm - 12.00 am

Tak lama lepas tu aku terima reply darinya menyatakan masih beroperasi. Terus aku call order burger rusa special cheese 1, dan burger daging 1 tuk Mama kot dia tetiba lapat tengok Papa makan. Kacau stimlak nanti nak kongsi sama haha. Oh ya termasuk air feel fresh orange 1 kotak besar.
Kurang 30 minit burger dah sampai. Cepat juga service mereka. Memang terbaik!!
Burger Rusa Nusantara

Burger Daging Nusantara

siap resit detail lagi

Akhirnya burger daging untuk Mama,  Papa yang abiskan. Mungkin takde selera sebab risau ngan Thaqif yang nangis taknak susu dan taknak tidur.

Pada aku burgernya sedap juga,  cuma kalau dilebihkan mayonisnya lagi mantop. Apapun ada harapan tuk pergi jauh. Keyword "burger nusajaya free delivery" dia dah berjaya pegang, so tinggal nak boomkan aja. Jom support product anak tempatan kita. Calling-calling !!


Thaqif di tahan wad - Hospital Columbia Asia - Hari ke 3 - Discharge !


Awal pagi nurse masuk dalam kul 6 pagi cek suhu Thaqif dan turun ke 36 c, chickenpox dibadannya pun dah kering dan confirm tiada tumbuh yang baru. Pukul 8 aku turun nak beli sarapan. Aku nampak doktor dah ada di kaunter nurse. Wah awal doktor sampai, ni mesti cek pun awal. Memang betul tekaan aku , aku masuk je bilik doktor dan pembantunya pun turut masuk sama.



Setelah pemeriksaan teliti, akhirnya kami dibenarkan discharge . Alhamdulillah, syukur Thaqif dah sembuh dan boleh berada di majlisnya walaupun terpaksa diasingkan dari orang ramai. So petang ni kami akan pulang ke Melaka.



Setengah jam kemudian nurse datang membawa ubat yang harus diberi Thaqif  makan mengikut  jadual masa yang diberikan. Aku tak lengah lagi pergi ke kaunter untuk menjelaskan bil. Kami sangkakan adalah baki sikit dari RM1000 tu, sekali bila kaunter sebut total semua RM1439.20, fuh !! Tarik nafas panjang aku kerana dalam dompet aku ada baki RM450 sahaja. kalau tak cukup pun mesti mereka ada swap device tu.. Tapi tu la.. kekadang failed gak transaction, mereka bukannya macam hypermarket yang ada banyak unit leh standby. Sebenarnya semalam aku nak transfer duit pada kak Ros, jadi dia boleh bawakan cash bila datang melawat kami semalam, memandangkan kat sini tiada ATM machine, aku ingatkan ada sebab di HSA ada ATM machine. Tapi kad atmnya rosak pulak erk..







Jam 11.30 pagi kami bergerak keluar dari Hospital Columbia Asia , Nusajaya. Terima kasih kepada semua kakitangan yang telah menjaga dan memberi layanan terbaik dan memuaskan.

Mujur tak jauh dari hospital dalam 2 KM sahaja ada petronas . Aku pump tayar pastu pamp poket sekali hehe.. Benut tunggu kami pulang.....