Monday, April 27, 2015

Penang : Restoran Nasi Kandar Beratur & Jeruk Madu Pak Ali


24 april 2015.Tepat 9.00 malam kami berkumpul di gerai atas bukit di kawasan rumah aku ni. Sambil meeting sambil makan nasi ayam berempah. Sedap lak makan panas-panas. Siap tambah ayam lagi tu.

Lebih kurang jam 10.00 malam kami bertolak ke Penang. Destinasi kami adalah Bukit Jambul. Alhamdulillah perjalanan berjalan lancar dengan bantuan pemandu berpengalaman Abang Shah. 01.30 pagi kami dan menyeberangi jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah iaitu jambatan ke 2 Pulau Pinang. Ini 1st time aku lalu jambatan ni. Sempatlah juga kami berhenti dan bergambar. Maklumlah  waktu sebegini 5 minit sebiji kenderaan jer yang melintas

01.47 pagi : Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah
 Kami sesat juga nak mencari Vistana Hotel. Dengan bantuan Waze kami sampai juga. Setelah urusan  check in siap kami pergi ngeteh dulu di restoran mamak sekitar Vistana. Jalan kaki jer.

Inilah bilik aku

 Restoran Liyaqatali Nasi Kandar Beratur

Alhamdulillah, program kami selesai dengan jayanya bermula jam 11.00 pagi hingga jam 6.00 petang tadi. Malam tu 10.30 malam kami keluar mencari Restoran Nasi Kandar Beratur. Kawan-kawan dari Penang kebanyakkannya suggest tempat ni. Dengan bantuan Waze, kami cuba mencari kedai ni.

Memang yelah nak beli kena beratur panjang
Sejak 1943 ???? Dibuka dari jam 10.00 malam. Patutlah ramai orang beratur
Menu yang ditawarkan
Ini aku punya
Masing-masing cuba mengesan apa keistimewaannya. "Macam biasa jer!!" 
Simple jer senarai harga
 Pada kami semua rasanya cam biasa jer dengan nasi kandar di Kota Damansara ni. Mungkin hanya peminat nasi kandar sejati sahaja yang dapat mengesan kelainan di sini. Agaknya...

Selamat pagi Pulau Pinang Pulau Mutiara
Pemandangan dari bilik hotel
Di Vistana Hotel ini, kami memilih penginapan berkonsepkan apartment 3 bilik. Sungguh selesa dan memuaskan. Yang penting bagi kami, perkhidmatan wifi percuma disediakan. Kalau datang ke sini dengan 3 keluarga pun masih selesa lagi menginap di sini.

Bilik 2
Meja makan disedakan
Ruang tamu 
Bilik 3
Kolam renang
Vistana Hotel dari arah pintu utama
Vistana Hotel , 213, Penang, Jalan Bukit Gambir, Bukit Jambul, 11950 Penang, Pulau Pinang, Malaysia

Jeruk Madu Pak Ali

Selesai semua bayaran yang patut, 10.45 pagi kami bertolak keluar dari perkarangan hotel menuju ke bandar dalam misi Jeruk Madu Pak Ali untuk bekalan isteri tersayang masing-masing.
,
seksyen timbang-menimbang

Pelbagai jenis buah jeruk dijual di sini
Produk selain jeruk 
Ready pack 1/2 kg yang menjadi pilihan ramai
Ini aku punya
Jeruk Madu Pak Ali menguasai pasaran Malaysia. Benarkah?

Selesai beli jeruk, kami terus pulang. Untuk jalan balik kami memilih menaiki feri. Pengalaman pertama untuk aku..

Loading.......
Pemandu dibenarkan keluar dari kereta

Entah apalah yang direnungkan orang tua ni..

Tingkat atas feri
Kami terus pulang tanpa singgah ke mana-mana lagi. Semuanya keletihan. Masing-masing lena kecuali driver. Kami hanya berhenti di R&R Tapah untuk hidangan tengahari. Semestinya gulai tempoyak ikan patin menjadi pilihan.

Hidangan tengahari yang menyelerakan

Saturday, April 18, 2015

Jom Makan Di Restoran Jom Cari Makan, Dataran Sunway Kota Damansara



Kalau anda peminat masakan Chinese Cuisine leh try kat sini. Bagi tekak kami kebanyakkan menu yang kami try disini memenuhi selera kami

31-1 & 33-1, Jalan PJU 5/12, Dataran Sunway, 47810 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia 
Bertentangan dengan The Strand Mall , Kota Damansara
Pose istimewa dari Thaqif sebelum makan
Udang butter cream
Ayam goreng pandan

Daging black paper
Menu yang hanya hari sabtu sahaja ditawarkan
" Bila nak baca doa ni..."
Lena kekenyangan
Lepas makan kami terjah DIY kat The Strand Mall

Tuesday, April 14, 2015

SOGO ohh SOGO !


Kami ke SOGO pula memandangkan pencarian walker di tempat lain sebelum ini tidak berhasil. Jika Mama ajak ke SOGO waktu hari bekerja, 9/10 aku akan setuju. Kepala tak berserabut , nak shopping pun selesa. Kalau tak, nak naik eskalator pun kena beratur macam nak amik makanan RMT.

Sale sepanjang zaman 
Boleh buat wanita giler bila melihat banner ni
Kami terus ke level 4 bahagian bayi dan kanak-kanak. Malangnya sedang diubah suai. Untuk sementara waktu bahagian ini telah dipindahkan ke level 7.

Akhirnya jumpa juga walker idaman 2 in 1. Terus je beli tuk selesaikan masalah




Mama belanja sakan , SOGO bagi voucher RM20

Selesai load walker Thaqif di kereta, aku mula mencari port tuk lepak sambil buat kerja-kerja online aku ni. Biarlah mereka berdua ni bershopping sakan.

Kali ni aku memilih The Loaf , dulunya tempat ini Secret Recipe.

The Loaf , SOGO
Lasagna. Sungguh menyelerakan bila tengok. Geram tengok cheese nya berlapis-lapis
Memang sedap habaq hang ! Harga pun sedap juga hehe

Dari Itali aku ke Arab pula. Malam tadi kami mengadakan diner meeting di Restoran Sawarabina Kota Damansara untuk program road tour yang akan dilaksanakan tidak lama lagi. Kami amik menu yang ada set, tak pening nak order.



Ingatkan boleh habis bila masing-masing punya tank 2.0 ke atas. Tak boleh habis juga, jadi tapau !!